Friday, August 29, 2008

++246 the one who is losing her bff

i've just realised that i've lost another fren.
ok, not 100% lost, but, the relationship if i can plot to x-y graph, vs time, is decreasing.
not like we talked everyday for the past 2-3 years living together pon, we actually talked alot in the ym or phone, but, when it came to very serious sesi mengumpat bf, we will lay together on my bed. sometimes wiv them boys were actually tgh tgk tv bersamasama di living room and same time, both us lay down kat my bed, and bergosip panaz.
[ok i know it is a matress je, sbb katil aku dah patah arituh sbb ganaz sgt].

calling for OA!
guek rindu mengumpat2 dgn yuhhhhhhhhhhh

huhuhu.

currently listening to:sheryl crow - if it makes u happy
currently feeling:then why are u so sad?
i wanna be:a supermodel

Thursday, August 28, 2008

++245 the one with the cleaner

mase aku study dgn abang gerrard dulu kan, pernahlah aku try try apply jadik cleaner. cleaner kat skolah kat kampong abg ai tuh best wor, 1 jam dia bayar kite 6pounds. ko bayangkanlah kan, sbg budak skolah, aku takblehlah tamak nak keje 24jam sehari, boleh kerja mcm 2-3 jam je sehari.
so. 3jam x 6pounds = 18 pounds
seminggu = 18 x 5 = 90 pounds
sebulan = 90 x 4 = 360 pounds.
360 pounds = my 5days 4nights italy trip weyyy.*
skrg cube ko convert. 1 pounds paling jinak pon rm6
dulu mase mule2 sampai sane lagiilah, 1 pounds rm7 tuh.
360 x 6 = rm2160. same mcm basic gaji fresh grad yg kene tunjuk rajin masok kol 8 balik kol 6 tiap2 hari dan kene perah otak plak tuh.
nih kene keje 3 jam je. tayah nak kene perah otak, tayah nak kene submit duedate. jadik cleaner, sonang giler, dah ah toilet dia takde pili air, berak sumer lap pakai tissue je. so, takde ar kes lantai jijik air betakung. toilet diorg bersih dan kering sokmo.
cube pulak kalo aku jadik fulltime cleaner?
kwn aku siap bleh kasi mak dia 100pounds tiap bulan, kadang2 200. ye, dia partime cleaner.

tapi, itu hanye angan2 aku.
application aku tidak dilayan. tunggu punya tunggu punya tunggu, org lain dapat dulu.
apsal org lain dpt dulu? sebab org lain itu 'baik' dgn ketua cleaner.

so, skrg ko nak cakap pasal our political issue or our corrupted government.
bagi aku, same je, ko tuka lah kerajaan mane pon, perkare mengenai mengutamakan kroni ni mmg tetap akan berlaku, dimana mana.
ok, ini cerita mengenai ke-kroni-an kerajaan sahaje, tidak termasok semua kes lain seperti kes cakap tak serupa bikin dan lain2.

kite tgk dulu kite sbg rakyat yg tidak terlibat langsung dgn politik, aku bagi contoh paling senang tapi paling selalu berlaku je.
kite ade kwn keje jadi kerani cabok je kat HR department kat kampeni mane2. itupon kite dah tehegeh2 kasi resume kite, mintak tolong2 mane yg boleh. kan?
jgn tipu! kalo boleh, semorang nak ade kebel kat semua kampeni.
mmg lah ade yg tak gune kebel langsung, mmg bersih tulus mulus, masuk kerja berdasarkan sijil watsoever, tapi, kalo kite ade kebel, takkan kite tanak gune?
ko punye pakcik manager besar kat motorola tuh, tapi, ko still tehegeh2 nak apply online via jobstreet.com punye advertisement ke?
it is about ko ade or ko takde kebel, tuh je.



this is going nowhere.
aku terpikir nak tulis mase aku tgh berak tadi:D
sbb tetibe aku tingat betape tensyennyer everytime nak teberak kalo aku kat school. kalo kat rumah atlis ade baldi kat bilik aku.

ahh, nantilah aku sambung.


*oleh kerana x dpt keje jadik cleaner, aku gi italy nih gune duit scholar yg telah aku jimat2kan, sori yeh kerajaan.
currently listening to:cinta dua benua
currently feeling:sakit hati jiwe rage siddik sagerage
i wanna be:rich and famous

Wednesday, August 27, 2008

++244 the one with a letter of luahan rasa

entry ini aku dedikasikan kat imahan yg pemalas giler nak bace yahugrup
dgn ucapan, nengkali subsrice lah newsletter yahugrup yg update kite whenever samwan post an entry tuh. moerkhhh...
dan.. jom kite jadik lawyer. kihkihkih.

kpd org lain yg tatau: post ini dihantar oleh our skulmet, dan direply balik oleh our skulmet gak.
tujuan aku post pulak: naktau pendapat umum mengenai discrimination towards pregnant ladies dimalaysia.*not that i myself tgh pregnant ke ape, tp, i felt empathy towards miss s.


Luahan Rasa
Posted by: MISS S
Tue Aug 26, 2008 1:35 am (PDT)

Ello all, aku nak buat luahan rasa sikit. Huhuhu, sedeh di hati ini neh.

This morning I went to Proton to collect my offer letter from them. Sampai sana the HR officer was in a meeting, so she gave me the offer letter for me to read first and will entertain me later for any q&a. So I gave a screening, check the salary offered, the job grade and bla bla. So after waiting like an hour ada sorang HR datang.

So tanya itu ini begitu begini, I asked about maternity. Since Im 6 months pregnant, the maternity will be cover or not. Terus HR tuh cam tergamam jap (at that time ku wonder takkan dier tak nampak my perot kan???). Pastu dia cam serba salah, katanya kene masuk dalam and tanya the manager apa kene buat. Masa tu aku dah rasa tak sedap hati.

After a few minutes waiting, he did come back with another clique. Upon the HR tuh duduk jer, dia terus cakap....WE NEED TO RETRIEVE BACK THE OFFER. OUR POLICY DO N OT HIRE PREGNANT WOMAN. WE DO NOT BEING DISCRMINATE BUT ITS OUR POLICY

And depan2 mata aku, my offer letter teros kene amik. Tergamam, terkejut & speechless. The HR tanya kenapa aku tak bgtau awal2. And I was likeee.....apa bendanya tak bgtahu awal. I declared my pregnancy in the interview form. I never hide anything. The simple answer gave by the HR?? Oooo terlepas pandang laaa tu.

I just couldnt understand. Im only pregnant, not mentally retarded.

Takpelah, rezki untuk aku Insya Allah ada dimana2. Anak dalam perut nie pon rezeki dari Allah jua. And rezki bukan in money ajer kan? Good health, good family & good friends also considered as rezki.

Back to top Reply to sender | Reply to group | Reply via web post
Messages in this topic (4)
1b. Re: Luahan Rasa
Posted by: OUR LAWYER
Tue Aug 26, 2008 2:03 am (PDT)

MISS S,

thats very sad and alarming as it was done by a so called government link company.

I think ada kes yang camni penah masuk court.

if i was not mistaken nama case tu Beatrice v. MAS.
Pasal stewardess yang kena berhenti sbb pregnant. but in her case, she already secured a job but was retrenched later. so she relied on Article 8 of the Federal constitution to say that MAS action was discriminatory.
Unfortunately her action failed because court kata article 8 is a constitutional law. Constitutional law, as a branch of public law, deals with the contravention of individual rights by the Legislature or the Executive or its agencies and does not extend its to infringements of an individual' s legal right by another individual. Like wise in this case, Proton eventhough is a GLC but in legal perspective, they are still a saperate entity from the Government (being the Legislature and Executive).
So kira kalau la kes ni masuk mahkamah Court akan cakap its a dispute between an individual with another individual . So Court kata dia tokleh cite discrimination issue.

Aku tak sure ko paham ke tak sbb nih mmg purely contitutional law punya arguments. Maybe others may want to share their knowledge in this. Anyhow, In a nutshell, mmg unfair but agak susah nak claim under discrimination.

Takpe MISS S, ko tabah je k..rezeki anak ada kat mana-mana... .

the best thing kalu ko nak buat, hehehhe....ko tulis je dalam suratkhabar bertapa poyonya kita beriya citer pasal masyarakat penyayang tapi when it comes to implementation its the opposite.

Ko sabar k...kesihatan lagi penting. jgn stress...

currently listening to:lemon tree - fools garden
currently feeling:energetic
i wanna be:a supermodel

Tuesday, August 26, 2008

++243 OA | zul's reception

ok.
went to OAg&DZul's reception belah zul on saturday..
makan mcm lahanat, lauk kurmak dan ayam goreng berempah dia sedap giler.
[rase rugi tak amek lauk berkat tuhhhhhhhhh]
decided to watch kedah vs selangor the nite, tapi, lailybusuk telah keluar daerah. duh.
so, end up tgk tv dirumah. liverpool rawks won 2-1, gerrard punye score itu sgt hemsem. freekick yg tak masok gol tuh pon hemsem gile babi.
[besungguh2 atuk suh tgk siaran ulangan ini sbb aku tetido]
malam tadi, berkaraoke sampai kol 3pagi, harinih mengantokkkkkkk dan ade trening. NICE! rase mcm nak hentak2 kepale atas meja.

ok, gamba dirumah zul.

























nih amek2 gamba kat tasik perdana mase dah balik drpd rumah zul 8-x gatal pungkoq ah..





currently listening to:japp
currently feeling:japppp
i wanna be:jappppppppp

Wednesday, August 20, 2008

++242 the one with the liar


gambar tidak kenemene

sumer penipu!
an old fren was calling me lasnite, and we talked about our job, about our old times, about our families and finally to the relationship we're in.
she sounds perfectly happy, for me, itu cukup perlu.
but, no relationship is perfect, was perfect. kan?
her bf, he lied to her many things.
one of the most important thing, is about his status. dia duda, anak 1. but, until now, lelaki ini masih tidak mahu mengaku yg dia mempunyai seorg anak, dan seorg bekas isteri. my fren, she knew, dari mane, jgn tanye aku. and yup, she knew it long tme already. tapi, she nvr urged this man to mengaku, that he has a child. dia tanye secare lembut, lelaki ini tanak ngaku, that's it. kalo dia nak bgtau, dia akan bagitau, maybe not now, maybe not too soon, [walopon aku kire 2tahun is long enuff], but she will not paksa. she didnt tell him that she knew, tapi, she did tell him that he has nothing to sorok. entahlah, aku sgt tak paham lelaki [sepertimane lelaki tak pernah paham perempuan].
thing is, aku rase, in her situation, dia tau lelaki ni duda, ade anak. lelaki ni, ofkossss dia tau dia sa-orang duda dan dia ade anak. tapi, missing point is, lelaki ni tatau yg perempuan ni tau. so, erm, pengakuan itu perlu. tapi, the fren has nothing to lose. dia takde rugi apepe pon kot kalo lelaki ni tak bagitau kan?
uwang ringgit? tidak rugi. [unless ofkos kalo my fren ni membiayai kehidupan mamat tuh]
masa? tidak rugi. kot.
so, why so serious? lets put a smile on your face.

ok. serious plis.

aku rase, as long as my fren takde rugi apepe, mampos ko ah ko nak menipu pon.
and one more thing, as long as my fren tidak sakiti siapa2, go on babe.
he is divorced, bukannye dia masih hasben/tunangan/bf org, that she will have to unintendedly hurt someone else, kan?

ofkos, aku still rase mcm pelik giler apsal lelaki ni kene rahsiakan status dia tuh, status sbg duda hawtt what :D

currently listening to: andra and the bekbon sempurna
currently feeling:lelah
i wanna be:a supermodel

Tuesday, August 19, 2008

++241 the one with mi raja


arghhhhhhhhhhhhhhhhhh
mission failure.
vision: in an attemp to cook 'mi raja'
venue: small crib of mutiara
attemp/s: 1
results: masin + taksedap + ade org end up makan megi kari.

erghhhhhhhhhhh.
sape2 tau how to cook 'mi raja' yg mcm kat ss2 murni tuh tak?
currently listening to:nubhan - ada untukmu
currently feeling:malas
i wanna be:a supermodel

Monday, August 18, 2008

++240 the one with fireworks 2008

PICC, malaysian international fireworks competition, china's performance day.
























nih dlm bus, sbb tableh bwk kete naik atas ke PICC, so,kene park kat bwh, then naik shuttlebus naik atas PICC tuh...






currently listening to:mantera bengang
currently feeling:ngantok
i wanna be:a supermodel

Monday, August 11, 2008

++239 the one with kaklong wedding

hai hai hai
budak gomok in da house =p
giler ah gomok gilo lah aku ni, need diet express segera!
gamba tak tersusun, mostly in latest date order.
thanxxxx sgt kat atukkuh sayang, yg jadik semi-pro photog utk kaklong.
preparation-day-thurday-07/08/08 = 500++ pictures
nikah-day-friday-08/08/08 = 1200++ pictures
reception-saturday-09/08/08 = 1000 pictures
reception-lelaki-sunday-10/08/08 = 390 pictures.
itu belum tambah gamba from kaklong's official fotographer lagik. we have yet to wait for the raws from him. tak sabar nyer.
mcm aku pulak yg kawen nyer.
thanx too to lely&hasben & oa&hasben yg sudi mengharungi taik2 lombu utk sampai ke pasir ambor:D
thanxxxxx.
lagi ape ek?
makan banyak sgt buah manggis + pengat durian, aku sampai hari ini batuk2 + sakit dada. kesian ai. :(.


ini kaler merah, reception rumah lelaki..





ngengado


bukak hadiah malam itu..


atuk syok sendiri..

potong kek hantaran.

my brother's convocation the same day reception kaklong rumah aku. tsk tsk kesian.

hadiah2 dia

masterpiece atuk yg dibangge2kan beturut2..




laily&hasben. thanx makcik sbb dtg kg ai :D




































oa&laily.. eh gamba zul takdok plak ek?






































aku tatau ah ape motif atuk amek gamba rambai nih.. ZZZ




apo kojo eh jang?

































ntah apo2 lah abg ipar aku buat dlm pokok nun..


































ni kelaka, bajet nak amek gamba alala baling bunga, tetibe terhempok kepale sendiri kot.

































gamba alala membelai2 bunga lah kekonon. cheh.

































kuarge abg ipar ituh
keluarga kami [minus banglang yg ade konvocation same day].

































atuk muke mcm samseng. mcm penjahat.



seriyes sebuah acara yg tabes. tah sape2 tah yg cadang diorg buat acare baling2 gula2 ni aaa


































sekitar kenduri sini..


hasan malek.. sape org kpil4h tak kenal hassan malek? eh, datuk hassan malek.

makan budokk 8-x

ntah penari2 mane ntah ni diorg ni amek.. sempat karaoke plak.
acecehhh..


ehem.. :* atuk the fotograper. [+cobaan memendekkan diri]

































kazen dan mazen

semalam yg hanget sepam~



sekitar malam berinai..


mak andams..



tummm parse ayerrrr... ya musker ayerr... kohkohkoh

friday:daylight:8/8/2008 majlis nikah time.



keluar ke bahau. dan menjadik vain.
kazen mazen yg takde yg tak nakal.
thursday:nitetime:7/8/2008: preparation..

thursday:daytime:7/8/2008 the preparation.

wednesday nite: journey from mutiara d4mansara.
hehe ini kat rumah beta di mutiara:D, nak tunjuk tv baru beli lalalala:-"
ini gamba2 kemere buruk ai :(