Wednesday, June 19, 2019

++the one with twitter

a silence u CAN ignore, this blog.
haha

i've been hooked and merempan2 in twitter instead, nowadays.
dan sgtlah rajin ig-storying in instagram.
so why bother updating blog? sbb entahlah ni, tetibe rajin.

what's up people who still reads blog?
how are you?
do u ever commented in this blog, or in any other blogs?
why are u reading this boring blog?
skrg ni, twitter pon aku dah tak terkejar, byk gila posting menarik, especially the comments part, utk di baca, the threads, many threads, citer hantu la, politik la, resipi la, gosipla, rahsia negara la.
so many unknown, unbeknownst to us. gituh.

ada bende yg aku x rempan lagi dlm twitter? nothing rasenye, sane (in my private account, not my public account, yes, i have several accounts), i let it out loud. yg private account tu mmg xde follower sgt, just some close friends, dan kekawan yg aku kenallah jugak. so, aku bebas berteriak, mengumpat, gossip, komen, mengutarakan pendapat tanpa dikecam netizen, dan meroyan2 emo-ing about anything.

oklah, summary kpd posting ini ialah, jom kite ke twitter.
haha.

++ Sesungguhnya - Alif Satar & Raihan

bergetar sanubari sayyew


t

Sebenarnya hati ini cinta kepada Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada Mu
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga
Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu takkan ber bunga

Friday, April 5, 2019

++the one with balasan

so last-last month i've been hit by a car, my car was being hit by another car, on road, during a traffic jam. yeah i know, semua salah pelanggar lah. i think he was using his phone kot, bam, langgar aku.
but that's not what im gonna write.
aku nak cakap pasal hukum, something like karma.

for me, setiap yg terjadi, mesti ade sebab kenape nak terjadi kat diri kita.

aku rase aku dah bukan mcm dulu, no more total finger pointing sumpah seranah org sahaja.

sekarang ni, each time aku ditimpa musibah, di tipu hidup2, di beri sebuah problem besar,
aku slow slow akan start muhasabah diri sendiri, there must be something that i did to cause this..
it can be anything.
like tidak memudahkan org lain menggunakan jalan contohnya, or tengok je makcik duduk tepi lrt tu without hulur duit, or berlagak dgn ofismet, or tipu parents (ni mmg terpaling!), or mengeluh bila kena suruh.

contohnya ade sekali tu, ade org nak potong queue kat jalan, and i didnot help him, (who knows maybe he really urgent or he was out from some simpang x dpt nak masuk the main lane or something else kan), pastu esoknye, aku pulak yg urgently need to keluar from simpang rumah (from guard house) to the main road, tp sorg pon taknak bagi i lalu :((
(gerammmmm sgt tp cpt cpt istighfar sbb padan muka aku, semalam sombong kan taknak bagi org menyelit kan!)
haa gitu. contoh paling cpt Allah kasi balasan cash didunia
balasan kat akhirat tu toksah ckp sbb belom lagi kan.

so think think think, each time, aku nak selfish ke, susahkan org ke, susahkan parents! terutamanya, tipu sesape ke, berlagak ke, being hipokrit ke, think of all the karma that will return back,
maybe not at the same types of  perbuatan yg kite telah lakukan,
maybe susahkan org dibalas dgn ditipu org,
maybe menipu org dibalas dgn kemiskinan,
maybe being hipokrit menipu sosial by being konon alim dan holier than thou dibalas dgn penyakit2 misteri,
maybe jugak menindas org lemah dibalas dgn dpt bonus ciputtttttttt je. huhuhu.
(skrg ni, aku tgh ditipu ni. maybe inilah salah satu balasan sbb aku degil, malas dan tak belanja ofismet kot)

stop blaming other people.
stop thinking about what people do to you.
start reflecting diri sendiri.
start giving, caring for people you love, start senangkan hidup org.

jika kita susahkan hidup org lain, Allah akan susahkan hidup kita.

tapi jika kite senangkan hidup org lain, keluarga kita, kekawan kita, insyaAllah, segalanya dipermudahkan sahaja urusan kita.

Monday, March 25, 2019

++the one with Jakarta | funny things

Nampaknya, seperti biasa, janji tinggal janji ya. Byk gila benda tak tercerita.Wey, kalo korg pelupa mcm aku, aku rase, writing things in blog best sgt boleh kembalikan byk nostalgia.
Some people prefer to keep it in a diary, for me, diary boleh hiang, berat, sukar. blog ni, ko bole bukak anywhere.

Oklah, this time, a ramblings about our Jakarta Tai-Tai trip.
A trip to mostly, relax, being happy, gossip, santai-santai aja. setiap hari kami hanya makan, gi urut, lepak, makan, tido, repeat.
If it is up to me, i would have been forgotten about all these funny things, happened, during our trip, tapi, nasebaik si cikcur (FS) ni dok menulis semua benda yg terjadi kat henfon dia. BRAVO cikcur!

So, im gonna paste here, and will elaborate the ones yg aku ingat.

1. Jual cabe utk pojan, shopee rm6
- bende kelakar ni ialah sbb pojan dok instatorykan betapa dia beli banyak2 cabe jakarta ni, (rujuk gamba), kat shoppee dgn harga RM6. so si MMTK dgn senyumannya, berkata, "baiklah! aku nak beli bebyk dan jual kat pojan!" (sbb kat jakarta harga nye rm3 sejah).

- tatau kenape takde nombor 2 ni pacat???

3. Gosok hilang parut/perut8
- ok ni terjadi mase tgh massage on the 1st day. semasa tukang urut tgh scrubbing, aku tanye dia, scrub2 ni boleke hilangkan parut? yg mengurut tu tekejut dan tanya balik : "hilangkan perut??"
pastu aku dgr si cikcur tergelak dari bilik sebelah. Jibaka!
- ralat: sebelah bilik massage aku ialah bilik nyza. so dia kot yg gelakkan aku dari bilik sebelah.

4. Cp ditutup bdn. Org lain tak. Mebi sbb aku tayangkn centu je.
- ahahahahha. bodola pacat ni, ni pon dia nak tulis.
this is when pengurut dah lumur scrub, so lepastu dia biarkan kami kering. diorg ni kesejukkan sbb tak ditutup dgn towel. "aku ditutup. maybe sbb aku tayangkan centu je?"

5. Malas nk lyn aku. Mak aku anta anak skul agama
- kami bercerita mengenai si muzium kot mase ni. sbb dlm twidder, kami diskas pasal citer2 nostalgia zaman sek rendah. si muzium ni, punyala banyak tv yg dia xtau/xtgk. so kami dok cakap, oh maybe sbb johor ade sekolah agama petang2 kot. pastu aku pon cakapla, eh aku pon sek agama. setiap petang. maybe sbb mak aku malas nak layan aku, dia anta aku gi sek agama pepetang.

6. Check price gadien n hypermart: yes kita juara
- ni definitely si MMTK. setelah bershopping gala di guardian plaza gajah mada, baru kami pergi ke hypermarket. MMTK dah risau, cis apsal kite dah membelibelah dulu without checking harga tempat lain. so dia terus menggelupur pergi cek price2 brg22 yg kami perli di guardian tadi. "Yes, hypermart ni lagi mahal! kita juara!"

7. Org tu dh X de idea dh nk urut
- ahahhahahaha. sambil menaip pon aku nak tegelak ni. ni ayat siapa ya. pacat kot.
kesahnya, bila mana, urut lama sangat, sampai pengurut tu dah xde idea nak urut ape dah... ahahahha

8. Jambu thailand mahal? kita g thailand je
- so mase jejalan di plaza gajah mada ni, aku dan nyza ternampakla jambu thailand yg nampak enak, tp mahal.
2-3 kali kami lalu dan mcm nak beli tp x beli2 sbb memikir dia mahal.
selepas tu, mase dah duduk nak makan dgn si mmtk:
MMTK jawab: ha, bape inggit?
kitorang: hmm... mcm dl 6 hengget. mahal gak kan?
MMTK: AAAHHHH, MAHAL! Takyah beli jambu thailand tu! Kalau nk mkn jambu thailand, kita gi thailand aje!

9. Air? inilah air aku (bakso)
- ini mase tgh order2 bakso. waiter tanye nak minum apa. semua org dah order air. so bila dia tanya kat aku nak minum apa. aku cakapla, ini la air aku: air bakso tu.


-ok ini ralat utk explanation item no,9 ni, ni explanation sebenar from the diary-writer: cikcur:
Ni adalah bila MMTK lembap dtg terhegeh2 nk order (sbb dia gi beli apatah dkt atas smpi dtg lewat ke restoran). Dia kan suka nk meniru2 kau CP. Ms tu ko n nyza punya dh smpi dan ko dh mcm start mkn. Then MMTK belek2 menu, waiter dtg tnya nk mkn apa, MMTK pon MCM TUNJUK KO PUNYA SMBIL TANYA: KO MKN APA cp? ko minum apa?
CP jwab la makan sekian2. Then ms MMTK nyer soklan ke 2 tu la ko tunjuk mangkuk kau dgn ketakutan dan jawab: ni la air akuuu

10. Pbahagian brownies 2 opis, tinggal 8. 1 bg PT. Mak dia mkn, sblpb dh tahu jadual bila jmpa dokter. Taktik org tua. Mak nyza pon minom mengkudu
ok, aku IF skarang!
*dan bila tiba waktu makan seterusnya, dia tetap makan sebaldi lagi
- ini perbincangan mengenai mak mak masing2 yg dah tau jadual bila nak jumpa doktor utk check gula/darah.
mak MMTK tu kencing manis, tp dah tau dah seminggu b4 jumpa doktor baru la tak makan manis segala.
mak Nyza lak, seminggu sebelom jumpa doktor barula minum segala jus mengkudu bagai.

11. Minum air kosong dr muda, kena gak trus minum air gas all the way.
ini bapak nyza. punyala dari kecik tak minum manis. akhirnye dah tua ni, ade gak kencing manis. NAH hamekkau, terus dia minum carbonated drinks setiap hari! ahahhaha

12. Cebisan ats meja wanton lipstik cp, dia amek ltk dlmangkuk dia
- ini MMTK tuh. refer gamba bakso aku diatas tadi. ade wantan dan aku taknak, so aku kasi cikcur. tp aku dah gigit sikit. so cikcur patahkan bahagian yg aku gigit tu sbb ade kesan lipstik aku, dia letak cebisan tu atas meja.
tiba2 magically, cebisan tu dah takde. rupa rupa nya MMTK dah makan! ahahahhahahahaha

13. Aku akn IF lps ni (mkn sebaldi)
- ini semorg esp nyza. dari awal nak IF nak IF. tp tiap hari makan sebaldi.
- ini ayat cikcur:
Ms ni IF baru dibincang dlm grup so mcm berazam nk IF. Masalahnya ttiap kali time makan, Nyza (terutamanya) makan sebaldi smpi kenyang, lepas tu declare dgn bagga:

14. Cp wax misai smpi janggut: aku lelaki sbenarnya
- ya! aku sebenarnye lelaki ke?
- ralat, ini ayat cikcur:
aku bgtau kos waxing mahal dkt sini... and aku buat misai. ko x nak kalah bgtau ko buat misai+janggut. aku terkejut lalu kau kaver malu dan kata: ha... aku lelaki sbenarnya...

15. Tutup dagu bila bgambar
- ini aku. ferreal. dagu mcm lembu!

16. Irn suh buat love dkt tetek
- ini ape? aku dah lupa.
- ayat cikcur:
Kita amek gmbr ramai2, irina x puas ati sbb dia mcm pose tersasar lalu nmpk mcm tetek dia tersembul. maka dia terus arahkan: alaaa.... CP, nnti ko buat love (sticker) dkt tetek aku ye?

17. Nyza mkn jatuh, kesat msk mulot irn suka mcm inzal
- ini ape? aku dah lupa.
- ayat ckcur:
kita di J Co ms mlm tu, then Nyza mkn donut yg ada filling kot. dia gigit belah ni, filling tu terkeluar belah sana lalu jatuh atas baju dia. nyza kesat guna tisu, MMTK buat muka x puas ati... rugi2 dia kata. Then nyza ggit lg skali, pon terkeluar belah sana dan menitik lagi. kali ni nyza guna jari scoop icing dan suap dlm mulut. terus MMTK: haaaaa......... *muka puas ati inzal gila

18. X sedar totok. Cp kata dia x buat and tinggalkn aje
- ahahahahah ya! aku punyalah kesedapan di totok wajah (facial/head massage yg sedap gila). sampai tetido2 aku. tp si MMTK ckp, dia tetido sampai x sedar langsung bila masa diorg totok wajah dia. aku rase, diorg tak totok pon wajah irina sbb masakan dia x terjaga langsung? kan!?

19. D xandra inspired. Ada org tiru dxandra
- ini MMTK lagi. kitorg dok wonder kenape lah nak beli perfume inspired mcm dxandra tu, dan kenapa la dxandra yg inspired perfume je tu pon nak diciplak org! ruparupanya si MMTK tu pon antara pembeliya!

20. Bau pc kamel library.
- ini puas aku ingatkan semorg. kenape takde sape ingat ek. pakcik kamel, our pakcik yg jaga library sekolah, ada bau perfume kuat yg aku ingat sampai skrg. tapi xde sape ingat. huhu.

21. X sedar gmbr aksi makan kepala cp by pacat ms minum j co. Biri x sedar. Rupanya tgk diri 
sendrek aje.
- ini mmg teruk tau! kite dok diskas dan gelakkan pacat dok makan kepala aku, si mmtk ni dok tgk diri sendiri je!

22. Lama sket crembath segala dr sblm ni
- ni katmane cikcur?

23. Lapar smpi beli nasik 5 org
- ini biase

24. Nyza - x kesah apa masaj ke cream bath ke yg penting aku disentuhi.
- ahahahha ni mase hari pertama sampai hotel, lepas check in dan lempar segala beg, kami terus begegas nak cari tempat massage. dan berdasarkan rating dlm intenet, katanya pusat massage delta spa ni bagus bangat. kami pon gigih jalan ke delta spa yg terhampir dgn hotel, sbb dekat. bila sampai je depan pintu dia yg ala ala suram suram mistik tuh, pak guard terus jerkah kami " heyy, ini utk priya sahaja!"
wow garangnya pakgad. apakah maknanya semua ini!
rupa rupanya! itu pusat massaga org2 lelaki weh! we donno for sure what's inside, apa perkhidmatannya, sgt lah nggak kejelasan. maka dgn perasaan sedih itu, kami pon gigih la cari pusat spa lain yg dekat2. jumpa la tempat kedua ni, x ingat apa namanya, takde massage la pulak, hanya ada facial dan meruncing2 wajah ke ape tah lupa dah... saddihhhhh sgt. terus rase ahhhh...
maka kami pon google lagi ape pusat2 yg ade, massage ke, salon ke, anything la sampai nyza cakap:
"aku x kesah lah massage ke, buat rambut ke, manicure ke, apepela asalkan aku di sentuhhinnnn!"
ahahahhahahaha

25. Mintak refill jar cokelat, tp smpi sudah x dtg. Kalau tahu aku korek smpi habis. Now, apa aku nk buat dgn roti ni?
- ini mase breakfast di hotel. si mmtk tgk balang coklat spread tu dah licin, maka dia suruh waiter tu refill, dan waiter tu pon amekla balang tu utk refill. tapai selepas beberapa ketika still x muncul2, sampai aku cakap ahh takdenye dia refill, ko berhenti berharap sejahh.. so mmtk pon seddeyh sbb dia dah bakar siap siap dah roti utk makan dgn coklat spread tu ahahhahahhahaha. dan rase rugi x licinkan balang tu bebetul b4 serahkan kat waiter tuh.

26. Jimat data, last day tinggal 1.3 lagi!
- ini mmg heren, aku punyalah bejimat2 data sbb taknak jadi mcm kat canada x cukup data tu sbb buat igstory. tetibe mase lastday tgk tgk ade lagi 1.3gb! whatttt???

27. Cp - mungkin data ditambah sec diam
- ayat pacat ialah:
rentetan item 26.... korang mcm x percaya knapa data still byk gila. lalu ko berteori - mungkin data ditambah sec diam
hahahahahahah bodonyaaa

28. SELASA: Nk buat Insta stori byk - biar org keje baca. Sape suh kau keje?
- ayat pacat:
ko mintak opinion nyza... ms kita nk balik tu sbb nk abiskan data agaknya. ko tnya: eh, ok ke kalu aku uplod byk2 igs ek? org2 yg tgh keje mesti nyampah ngan hapload melambak2 aku ni. nyza kata eh igs kau, sukati kau la nk hapload byk bila2 masa!
ko mdpt sokongan rakan terus naik ekor: hah, biar la kan org keje baca. Sape suh kau keje?*ttibahhh kau jaki ngan org yg tgh keje
- hikhik sorry gaesss

29. Luggage balut x kuarkn tali. Buat tali sendrek cp x puas ati. Dia nk sling bag
- hehe. yela. alang2 buat tangkai luggage tuh, buatla terus sling nya kan?

30. Lorong tepi - mesti aku x muat

31. Balut sendiri clingwrap, smpi klia kluar dr kelongsong
- ini mase di canada. punyala berjimat sampai beli sendiri clingwrap dan wrap sendiri, akhirnye boot aku terkeluar dari kelongsong cling wrap tuh :(

32. Telekung syurga
- Ni si nyza yg sgt berpuashati dgn telekong mahalnya yg alala konfem masuk syurga. telekong syurga katenye.

33. Tanah abang jd tanah saudara

34. Wardah dr lipstick jd smpi ke syampu
- well, aku beli segalagala jenis produk keluaran wardah ni. sampai shampoo pon aku nk beli, tp nasebaik shampoo kat rumah byk lagi, so aku beli conditoner je (skrg dah habis ok!)

35. X tenggelam perut
- ini pon aku. mase mandi milk bath dlm bathtub marthatilaar. perut tak tenggelam. sedih . :( sbb buncit. :(

Friday, March 1, 2019

++the one with smartwatch

this is just a ranting post.
not about food, nor about travels.

aku suke suara ippo hafiz. tengah suka. suara dia alala indonesian style, mcm once, mcm ungu, mcm afgan, mcm mcm.

aku tgh dlm dilema nak beli jam apa.
first of all, i wanted a Smart Watch. bukan jam biasa, dan bukan jam sukan, as i am not a gym freak or active person.
But there are a few specs/smart thingy that i needed this watch to cater for me,
like sleep monitor, heart rate, stress tracker, swimming, smart notifications, text response, bluetooth, wifi, remote camera, steps, (i know that currently i can just track and sync my steps using my phone je, but phone x accurate, and i dont bring my phone to all places at a time of place)(paham idok?)

aku suke gila, nak sgt apple watch series 4 (large (44mm) tuh), but
1) the one with cellular version is still not available in malaysia (walaupon max1s dah offer esim (but esim for iphone)(boleke masuk dlm apple watch?)(dunno yet, malas nak baca forum)).
the nearest option is to buy from singapore apple store, to which i'm so lazy la, nnti jadi apepe, malas nak pikir. and
2) 2ndly, i heard rumours (or maybe ni bukan rumors, ni mmg true news), that apple watch will also analyse sleep (which the current version lack of).

so im back at googling about garmin watches.
since im so into apple watches, i'm forecasting that, i will, soon, buy the apple watch, once they released the cellular + sleep analysis version in malaysia,
so, i'm thinking of buying a temporary garmin watch.. i might be wearing this for maybe 1year plus (sbb apple watch with sleep analysis tu maybe keluar tahun depan 2020).

after shortlisting from few of the series, i came out with 2 options.
either vivosmart4 or vivoactive. i am in dilemma now.
they both have all the smart-function that i needed now, and also both are within budget (budget yg akan tukar jam after a year), but, vivosmart4 has a pulse OX function that the vivoactive lack of and it is half the price of vivoactive.
while, vivoactive got GPS and it is big watch, like my normal big watch (aku suke pakai jam besar2, x suke yg kekecik ni).

so, i really need to, takafur now.
haha.

garmin vivosmart4: has pulse OX & half vivoactive price

garmin vivoactive3: has gps & big like normal watch


Thursday, February 28, 2019

++the one with the list of updates

LISTING OUT THE POST i want TO write IN this BLOG (with no alpha/numerical order):

1. diving experience (DSD)
2. padi.box gateway
3. ml8 the company
4. tawau2017
5. friendship is magic 20th reU
6. osaka japan trip
7. aidilfitri2017
8. singapore-JB 2017
9. krabi-hatyai trip
10. tawau2016!
11. M-day the company
12. aidilfitri2016
13. taiwan
14. Canada (x abis lagik)
15. Jakarta tai-tai trip
16. digital content creation workshop
17. bukit batu putih
18. cameron highland 2018
19. tawau and bohey dolang
20. what to do if accident happened
21. cooking competition TOS
22. occupational first aid
23. majestic lunch
24. treasurehunt JB
25. tawau2018
26. newyear 2019
27. aia vitality and healthy team
28. new hair
29. dewa 2019
30. langkawi perlis kedah